5 tips om files te vermijden

 

Ondanks de blijvende impact van telewerk sinds corona, zijn er opnieuw meer files dan in 2019 . Qua filedruk was oktober 2022 de op één na zwaarste oktobermaand sinds de metingen in 2011. Ben jij die files meer dan beu? We geven je 5 onmisbare tips om file(stress) te vermijden.

Tip 1: Plan je reistijd slim in

Als je file(stress) wil vermijden, vertrek dan buiten de spitsuren naar je werk. Je begeeft je beter niet op de openbare weg tussen 07u en 09u en tussen 16u-19u. Werk dus indien mogelijk eerst even thuis. Plan je thuiswerkdagen ook in op dinsdag of donderdag, aangezien dit de drukste filedagen zijn.

Tip 2: Kies voor combimobiliteit

Combimobiliteit is het combineren van verschillende vervoersmogelijkheden om naar je bestemming te gaan. Je gaat dan bijvoorbeeld met de fiets naar het station of je rijdt met de auto naar een park & ride om daar dan de tram te nemen. Zo vermijd je drukke filewegen en kom je stressvrij aan op je werk.

Tip 3: Zoek de beste route

Je bespaart een pak tijd door op voorhand de juiste route in te plannen. Afhankelijk van je gekozen vervoersmiddel, zijn er verschillende apps of websites die je hiermee kunnen helpen:

  • Auto: Waze vertelt je waar de files zich bevinden en biedt je een alternatieve route aan.
  • Combimobiliteit: Hoppin bundelt verschillende vervoersoplossingen om reizigers zo efficiënt mogelijk naar hun bestemming te brengen.
  • Fiets: er is een uitgebreid netwerk van fietssnelwegen om vlot met de fiets naar je eindbestemming gaan.

Tip 4: Spring op de fiets

De ultieme tip om file(stress) te vermijden? Ruil je auto in voor een (elektrische) fiets. Welk soort fiets je kiest, hangt af van de afstand naar je werk.

  • <10km: voor deze afstand is de niet-elektrische fiets zeker geschikt, tenzij je toch graag de luxe van elektrisch fietsen ervaart.
  • 10-20km: voor deze afstand fiets je best elektrisch om zo vlot mogelijk op je werk te geraken. Kies voor een ‘standaard’ elektrische fiets (max. 25km/uur) voor je woon-werkverkeer of voor een cargo- of bakfiets als je materiaal of kinderen wil vervoeren.
  • >20km: dankzij een speedpedelec kan je nu ook langere afstanden naar het werk overbruggen. Deze fietsen gaan tot 45km/uur en besparen je een pak filetijd.

Wist je dat je tot 40% kan besparen door voor een leasefiets te kiezen? Onze fietsgids geeft je zicht op het financiële plaatje.

 

Tip 5 : Werk dichter bij huis

Werknemers met een belastend woon-werkverkeer gaan sneller op zoek naar ander werk. Weegt de lange afstand naar kantoor te zwaar door en kan je die niet overbruggen met de fiets? Ga dan op zoek naar een job dichter bij huis.

Wil je graag met de elektrische fiets naar het werk? Bekijk onze openstaande vacatures hier en werk mee aan de toekomst van mobiliteit.

SHARE

Zin om op een (elektrische) leasefiets te springen?