De Belgische fietsenmarkt in 2023

 

Met de jaarlijkse hoogmis van de fiets Velofollies achter de kiezen, is het tijd om de balans op te maken. Een energiek Joule-gezelschap zag dat de fiets jaar na jaar aan populariteit blijft winnen. Al zijn er her en der wat verschuivingen. We maakten een stand van zaken.

De normale groei is terug van nooit weggeweest. Uit een nieuw marktonderzoek van sectorfederatie TraxioVelo is gebleken dat in 2023 maar liefst 606.017 fietsen over de Belgische toonbank gingen, een stijging van 6% ten opzichte van 2019. Het jaar voordien waren dat er nog wat meer, maar de groothandel transacties van 2022 gaven een vertekend beeld omwille van de voorraadgroei bij de meeste retailers.

Fietsenmarkt 2023

Opvallend is dat de Belg meer en meer de weg vindt naar naar kwalitatief hoogstaande fietstypes. Met 51,2% van de verkochte fietsen stak de e-bike in 2023 voor het eerst de mechanische fiets de loef af. In het sportsegment verloor de klassieke mountainbike terrein ten opzichte van de gravelfiets. Het aantal verkochte mountainbikes daalde van 89.000 naar 54.000 terwijl de gravelbike steeg van 18.000 tot 19.000. De racefiets blijft absolute koploper met 71.000 verkochte fietsen. In het e-bike segment ging de e-longtail dan weer met de eer van grootste stijger lopen. Deze categorie verdubbelde op een jaar tijd van 3.000 tot 6.000 verkochte fietsen.

Longtail fiets

Ook de toekomst heeft een zadel en twee wielen. Hetzelfde onderzoek van Traxio toont aan dat bijna 50% van de consumenten vanaf 2024 – al dan niet opnieuw - een fiets plant aan te kopen. Misschien is dit te danken aan de verhoging van de fietsvergoeding. Of zit de terugval van de bedrijfswagen er voor iets tussen? Inderdaad, in 2023 daalde voor het eerste het aantal werknemers in de privésector bij wie een bedrijfswagen deel uitmaakte van het loonpakket, van 14,8% naar 14,6%. Meer en meer werknemers ontdekken de voordelen van de leasefiets en wij kunnen hen geen ongelijk geven.

Wil je mee zijn met de trends en technische snufjes in fietsenland? Bram Cours is onze expert en helpt je graag met meer informatie over de fiets!

Contacteer Bram!

Bron: De Standaard, Traxio

 

SHARE