Speedpedelec: check voor je vertrek

 

Speedpedelecs zijn tegenwoordig razend populair. En terecht, het is de perfecte reden om de auto in te ruilen voor een fiets en toch lange afstanden te overbruggen. Overweeg je zelf om een speedpedelec aan te schaffen? Lees dan even verder!


Wat is een speedpedelec?

Een speedpedelec is een elektrische fiets die een ondersteuning biedt tot maximaal 45km/uur, in vergelijking met een ‘standaard’ elektrische fiets die tot 25km/uur gaat. De motor heeft gewoonlijk een vermogen van 4Kw. Die snelheid maakt een woon-werkafstand van 50km plots doenbaar per fiets.

 

Nuttige tips bij het aanschaffen van een speedpedelec

De hoge snelheid van een speedpedelec is heel handig, maar brengt ook wat verantwoordelijkheden met zich mee. Volg zeker deze tips voor je op een speedpedelec springt:

 

Tip 1: draag een helm

Een fietshelm is verplicht voor wie met een speedpedelec fietst, en die moet goedgekeurd zijn conform het EN1078 – kwaliteitslabel. Dat betekent in mensentaal dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Bekijk ons aanbod hier.


Tip 2: respecteer de verkeersregels

Niet iedereen is zich bewust van de snelheid van een speedpedelec. Hou je daarom zeker aan de verkeersregels om gevaarlijke situaties te vermijden.

 

Tip 3: zorg dat je goed zichtbaar bent

Jij snelt op je speedpedelec vliegensvlug voorbij. Zorg daarom dat je voldoende zichtbaar bent in het verkeer:

  • kleed je opvallend;
  • zorg dat je fietsverlichting werkt;
  • zet een toffe toeter of bel op je stuur.

Tip 4: controleer je verzekering

Er is er geen wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor de speedpedelec wanneer die geen autonome motor heeft. Desondanks is het geen slecht idee om in je familiale verzekeringspolis te controleren op dekking van ongevallen met speedpedelecs.

 

Veelgestelde vragen

Je zit ongetwijfeld nog met heel wat vragen. We beantwoorden al enkele FAQ’s. Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden? Dan kan je terecht bij onze experts via orders@joulebikes.be.

 

Mogen speedpedelecs op het fietspad rijden?

Speedpedelec fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u de fietspaden te gebruiken. Ligt de snelheid hoger, dan zijn fietspaden in principe verplicht.

 

Hebben gebruikers van speedpedelecs ook recht op een fietsvergoeding?

Ja, zolang er geen sprake is van een autonome motor. Er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen fietsers onderling.

 

Wat zijn de verplichtingen?

Wat moet je in orde brengen voor je met een speedpedelec de baan op kan?

  • Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm.

  • Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).

  • Rijbewijs: Voor een speedpedelec is een rijbewijs AM (bromfiets) het minimum. Een rijbewijs B is uiteraard ook prima.

 

Welke speedpedelecs biedt Joule aan?

Ons aanbod van speedpedelecs kan je hier bekijken. Heb je hulp nodig bij je keuze? Dankzij de collega’s van orders@joulebikes.be is je keuze snel gemaakt.

SHARE