Mobiliteitsbudget van a tot z

 

Joule sprak met Audrey Stampaert, co-founder en head of growth bij Mbrella over het mobiliteitsbudget. Het volledige gesprek kan je bekijken op ons Youtube-kanaal of beluister op Spotify. De highlights lees je hier!

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget is een Belgische stimulans die werknemers toelaat om hun bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Werknemers kunnen dit budget gebruiken om te besteden aan alternatieve en duurzame mobiliteit zonder daarop belastingen te betalen.

 

Hoe begin je eraan?

Wil je als bedrijf met het mobiliteitsbudget starten, dan moet je twee belangrijke stappen doorlopen:

  • Mobility policy invoeren: zoals een carpolicy, maak je voor het mobiliteitsbudget ook een formeel document op met alle spelregels.
  • Aankondigen aan werknemers: je communiceert aan je werknemers dat ze nu de mogelijkheid hebben om in te stappen in het mobiliteitsbudget.

Dit wordt dan toegevoegd als addendum aan het arbeidscontract. Kiezen je werknemers voor het mobiliteitsbudget, dan kunnen ze de bedrijfswagen inruilen voor een budget die ze vrij mogen invullen met een aantal (milieuvriendelijke) opties.

 

Wat zijn de voordelen van het mobiliteitsbudget?

Voor werkgevers brengt het mobiliteitsbudget geen meerkost met zich mee in vergelijking met een bedrijfswagen. Dit betekent dat de overstap naar een mobiliteitsbudget kostenneutraal is. Daarnaast zijn er nog voordelen. Door het mobiliteitsbudget in te voeren in je bedrijf kan je:

  • De ecologische voetafdruk verlagen en de CO2-uitstoot verminderen
  • Aantrekkelijkere salarispakketten samenstellen
  • De kosten van je wagenpark laten zakken
  • Werknemers meer mobiliteit flexibiliteit geven

 "Een ‘one-fits-all’ salarispakket met een bedrijfswagen is in deze tijd echt niet meer voldoende. Werknemers willen de flexibiliteit om hun budget te kunnen spenderen aan wat het best past”, aldus Audrey van Mbrella.

 

Het verschil tussen het mobiliteitsbudget en het cafetariaplan

Het cafetariaplan kan ook gebruikt worden om in te zetten op duurzame mobiliteit. Wat is precies het verschil?

Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een budget. Werknemers kunnen dit budget vrij besteden aan een bijna onbeperkt aantal milieuvriendelijke mobiliteitsopties.

Een cafetariaplan laat werkgevers een budget vaststellen, waarmee hun werknemers kunnen kiezen uit een menu van voordelen (waaronder mobiliteit). Een beetje zoals het menu van een cafetaria.

Audrey: “Het mobiliteitsbudget is voor het regelen voor de dagdagelijkse mobiliteit. Namelijk hoe werknemers zich verplaatsen naar het werk. Het cafetariaplan is een loonoptimalisatie zoals van een dertiende maand of een bonus. De twee kunnen ook perfect naast elkaar gebruikt worden, dan heb je een volledige optimalisatie van je salarispakket.”

 

Budget mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget voor een werknemer is gelijk aan de “Total Cost of Ownership” of “TCO” van de bedrijfswagen. De TCO omvat alle kosten van een auto zoals leasing, onderhoud, verzekering, brandstof, enzovoort. Die totale kost van de wagen ga je omzetten naar een budget. De werkgever moet transparant maken voor de werkgever hoeveel de TCO bedraagt in de mobility policy.

Audrey: “Het mobiliteitsbudget is kostenneutraal voor de werkgever en werknemer krijgt een budget op basis van wat de wagen kost voor de werkgever. Mbrella kan helpen met de berekening van het mobiliteitsbudget.”

 

Wie komt in aanmerking voor het mobiliteitsbudget?

Kan iedereen zomaar zijn bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget?

Om van het voordeel van de belastingvrijstelling te genieten, zijn er enkele voorwaarden:

  • Werkgevers moeten voor de invoering van het mobiliteitsbudget gedurende een periode van 36 maanden één of meer bedrijfswagens ter beschikking hebben gesteld van één of meer werknemers.
  • Werknemers kunnen het mobiliteitsbudget alleen krijgen als ze al een bedrijfswagen hebben of als ze daarvoor in aanmerking komen. Dat laatste is een belangrijk detail: als werknemer kan je dus ook kiezen voor een mobiliteitsbudget ook al heb je vandaag géén bedrijfswagen.

 

Waaraan kan je het mobiliteitsbudget besteden?

Bij het mobiliteitsbudget ruil je (het budget van) je bedrijfswagen in voor duurzame mobiliteitsopties.

Werknemers kunnen het budget besteden aan heel veel opties, zolang er een link is met mobiliteit en die optie duurzaam is. Die opties worden onderverdeeld in pijlers:

  • Pijler 1: Een milieuvriendelijke bedrijfswagen (95gram CO2 per kilometer) – zoals een elektrische auto of een hybride.
  • Pijler 2: Mobiliteits-en huisvestingskosten – dat gaat van persoonlijk vervoer (bv de bedrijfsfiets), maar ook openbaar vervoer, gedeelde mobiliteit en zelf huisvestingskosten. Fietsleasing en fietsaankoop past binnen deze pijler. Je kan heel je leasingpakket financieren met het mobiliteitsbudget.
  • Pijler 3: Uitbetaling van het resterende budget op het einde van het jaar tegen een gunstig belastingtarief.

“De populairste pijler is momenteel huisvestingskosten binnen pijler 2. Met het mobiliteitsbudget kan je namelijk je huur of lening financieren, onbelast”, vertelt Audrey.

Meer weten over het mobiliteitsbudget?

SHARE