Zo wordt je fiets niet gestolen

 

Minder goed nieuws in fietsenland. De voorbije maanden krijgt Joule steeds meer meldingen van klanten over fietsdiefstallen. Hoewel bij een fietsleasing een fietsverzekering is inbegrepen, is het altijd beter om diefstal te voorkomen.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw stalen ros er nog staat als je terug komt van je werk? Dankzij onze tips maken fietsdieven geen kans en sluit je je fiets steeds volgens de regels van de fietsverzekering.

Je fiets slim sluiten

Deze tip lijkt logisch, en toch worden fietsen vaak niet goed gesloten. Zie het als een uitdaging, maak het dieven zo moeilijk mogelijk om je fiets mee te nemen. Ook al ben je maar een minuutje weg.

Dat doe je zo:

  • Gebruik een kwalitatief slot: investeer in een sterk slot van bijvoorbeeld gehard staal zoals een ART2-slot. Zo’n slot kan je gemakkelijk leasen of aankopen. Bekijk ons aanbod hier.

  • Gebruik meerdere sloten: zo maak je het dieven bijzonder moeilijk om snel je fiets mee te nemen.

  • Hang je fiets altijd vast aan een ankerpunt zoals een fietsenstalling, paal, etc. zodat dieven niet met je fiets aan de haal kunnen. Als een dief je fiets gewoon kan oppikken en wegdragen, dan zal de verzekering niet tussenkomen.

  • Inspecteer het ankerpunt zorgvuldig, zodat je zeker bent dat het goed vaststaat en zeker niet kan losgemaakt worden. Vermijd bijvoorbeeld dunne boomstammen. Een andere fiets is geen vast ankerpunt.

  • Steek je slot door je wiel én frame. Zo vermijd je dat enkel je wiel nog aan het ankerpunt hangt.

  • Hang je slot hoog aan de fiets. Door jouw slot hoog aan de fiets en niet op de grond te bevestigen kan er minder kracht worden gezet bij een poging tot diefstal.

Neem je accessoires mee

Aan je fiets hangen accessoires die fietsdieven maar al te graag opeisen. Maak dus een (mentaal) lijstje van al je waardevolle fietsaccessoires en neem deze telkens met je mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de batterij van je elektrische fiets;
  • een gps of display;
  • fietstassen;
  • helm;

Diefstal van losse accessoires is nooit verzekerd.

Kies een veilige parkeerplaats

Geen gesukkel met de fiets om een parkeerplaats te vinden zoals met de auto. Yes! Toch ben je maar beter kieskeurig over de locatie waar je de fiets parkeert:

  • Thuis: zet je fiets binnenshuis als dat kan, bijvoorbeeld in de gang of (individuele) garage. Lukt dat niet? Plaats je fiets dan achter een gesloten hekken of sluit je fiets aan een vast ankerpunt. (zie tip 1) Let erop dat je fiets steeds aan een vast ankerpunt moet vastgemaakt worden wanneer deze in een publiek toegankelijke ruimte gestald is. Ook een gedeelde garage is een publiek toegankelijke ruimte!

  • Op locatie: dieven werken graag in donkere, onzichtbare hoekjes. Probeer je fiets daarom altijd te parkeren op een drukke en zichtbare locatie.

Registreer je fiets op het nationaal fietsregister 'MyBike'

Uit onderzoek van de federale overheid bleek dat er in 2020 maar liefst 70 fietsdiefstallen per dag waren, ofwel 24.592 fietsen over het hele jaar. Slechts 48 procent van de slachtoffers van fietsdiefstal doet aangifte bij de politie. 

Op initiatief van de overheid komt er daarom een nationaal fietsregister, dat gebaseerd is op het Brusselse systeem dat al bestaat onder de naam MyBike.Brussels

Fietsbezitters zullen een gratis sticker kunnen aanvragen die op het frame wordt aangebracht. Die sticker bevat een unieke code waarmee de eigenaar van de fiets op het fietsregister alle gegevens van de fiets kan opslaan en eenvoudig aangifte kan doen van diefstal. Politiediensten zullen die databank ook kunnen raadplegen om fietsdiefstal zo op een efficiëntere manier aan te pakken.

Noteer je Joule ID

Heb jij een joule-fiets? Op de groene sticker op je fiets staat je unieke ‘Joule ID’. Met deze cijfercombinatie kunnen wij snel je gegevens opzoeken. Neem daarom foto’s van je fiets én de sticker en hou dit goed bij. Zo kunnen wij snel je gegevens terugvinden en je fietsverzekering raadplegen.

 

 

 

SHARE