De voordelen van een fietsaankoop via het bedrijf

 

Bij het opzetten van een fietsplan om het woon-werkverkeer te stimuleren, wordt vaak gelijk gedacht aan fietsleasing. Echter, gelden dezelfde financiële voordelen voor een fietsaankoop via het bedrijf.

blog-fietsaankoop

Fiscaliteit: een driedubbel voordeel

Dat het gebruik van een fiets voor woon-werkverkeer via de werkgever interessanter is dan een directe aankoop als particulier, hoeft inmiddels niet meer uitgelegd te worden (zie ook De 6 voordelen van een bedrijfsfiets voor de werkgever!).

Vaak wordt echter over het hoofd gezien dat de vrijstelling van voordeel in natura (VAA) of van RSZ-bijdragen niet afhangt van hoe de werkgever de fiets heeft verkregen (leasing, aankoop, etc.), maar louter van de terbeschikkingstelling door de werkgever aan de werknemer.

Om van dit voordeel te kunnen genieten, hoeft de werknemer geen contractuele relatie te hebben met de fietsdealer of leasemaatschappij. Wel moet de elektrische of gewone fiets "daadwerkelijk" (dat wil zeggen, regelmatig) gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Dit betekent niet dat de werknemer de fiets altijd voor woon-werkverplaatsingen moet gebruiken, en ook niet dat de werknemer de fiets niet mag gebruiken voor privéverplaatsingen.

 

Waarom fietsaankoop?

In plaats van te kiezen voor fietsleasing, kan een werkgever er ook voor kiezen om fietsen aan te schaffen en bijvoorbeeld gedurende 36 maanden een maandelijkse kostenvergoeding voor de terbeschikkingstelling van de fiets door te berekenen aan één of meerdere werknemers, al dan niet via brutoloonruil. De fiscale voordelen op een rij:

  • De kosten van de fiets en accessoires zijn 100% aftrekbaar voor het bedrijf.
  • Zowel de werkgever als de werknemer betalen geen belastingen (geen VAA) of RSZ-bijdragen voor de terbeschikkingstelling van de bedrijfsfiets.
  • De werkgever kan een fietsvergoeding per kilometer woon-werkverkeer toekennen aan een werknemer of zaakvoerder, die vrijgesteld is van belastingen en RSZ-bijdragen tot 0,27 €/km.

 

Wat met de BTW?

Voor het gedeelte woon-werkverkeer kan de btw op een bedrijfsfiets niet worden teruggevorderd. Dit kan wel wanneer de fiets geheel of gedeeltelijk voor puur werkverkeer wordt gebruikt (bijvoorbeeld om van bedrijfssite A naar bedrijfssite B te gaan, of van klant X naar klant Y).

 

Fietsaankoop voor bedrijven via Joule

Joule koppelt met haar unieke model de vele voordelen van fietsleasing voor werkgevers en werknemers aan de voordelen van een aankoop:

  • Begeleiding op het gebied van administratie, fietsbeleid, testdagen, eerstelijnsadvies over fiscale implicaties zonder extra kosten.
  • Instappen is op elk moment mogelijk.
  • Levering op de werkvloer.
  • Optioneel onderhoud en reparaties op de werkvloer.
  • Optionele schade- en diefstalverzekering en bijstand.
  • Budgetvriendelijker dan leasing (voor werkgever en werknemer).
  • Mogelijkheid om fietsen te personaliseren.

Meer informatie over fietsaankoop?

SHARE