Je (elektrische) fiets winterklaar te maken doe je zo

 

BRRRR….Winter is coming… De temperatuur daalt en de dagen worden korter, het einde van het jaar is bijna in zicht en zo ook de winter. Met deze 5 tips stoom je je fiets winterklaar en kan je ook de komende maanden veilig de baan op.

1. Denk aan je batterij

Blijft je elektrische fiets tijdens de winter even op stal staan? Zorg er dan voor dat je batterij minstens één keer per maand opgeladen wordt. Idealiter met een kort ritje tussendoor.

Schommelt de temperatuur rond het vriespunt? Bewaar je batterij dan zeker vorst- en vochtvrij. Je batterij is wel tegen wat kou bestand, meer nog, dit vertraagt zelfs het verouderingsproces. Maar eens onder het vriespunt bestaat het risico dat er zich condens gaat vormen en dit is absoluut te vermijden.

Meer tips over het onderhouden van de batterij van je elektrische fiets vind je hier.

2. Houd het proper

Verleng de levensduur van je fiets door deze geregeld een poetsbeurt te geven. Bij regen of sneeuw belandt er heel wat vuil tussen de ketting of andere onderdelen, wat voor slijtage kan zorgen.

Je ketting reinig je best met speciale ontvetter om vervolgens te smeren met kettingolie. Je frame heeft al genoeg aan wat lauw water en afwasmiddel.

3. Banden

Pomp je banden eens op, niet te hard want dat kan ervoor zorgen dat je net sneller zou uitglijden. Iets zachtere banden vergroten het bandoppervlak en zo ook je grip op de baan.

4. Wees gezien!

De winter, dat betekent kortere dagen en langere nachten, dus is een goede zichtbaarheid is van groot belang. Zorg dat je gezien wordt door andere weggebruikers door het dragen van fluorescerende kleding of stroken. Controleer je verlichting zodat ook jij de omgeving en die gladde plek tijdig kan spotten.

Ontdek de ABUS Urban-I 3.0 , een helm met geïntegreerde LED-verlichting en reflectoren voor 360°-zichtbaarheid.

5. Voer een onderhoud uit

Na een stevig zomerseizoen is het geen overbodige luxe om je fiets eens met een onderhoud te belonen zodat deze ook gewapend is tegen het winterse weer. Laat zeker je remmen en alle bewegende onderdelen eens nakijken door een specialist.

SHARE

Meer weten over bedrijfsfietsen?