Jouw elektrische fiets kiezen: 6 belangrijke eigenschappen

 

Van race- over plooi- tot stadsfietsen, het aanbod aan elektrische fietsen is enorm. En ook binnen deze categorieën zitten er vele verschillen tussen de modellen. Keuzestress? Geen paniek! We geven je zes belangrijke eigenschappen die je zeker in het oog moet houden bij het aanschaffen van een elektrische fiets. Zo is je keuze snel(ler) gemaakt.

1. De juiste motor kiezen

De motor van een elektrische fiets is het kloppend hart van de fiets. De kracht van de motor drukt uit hoeveel ondersteuning de motor kan geven. Het vermogen geeft de totale capaciteit van de motor weer. Een standaard elektrische fiets biedt ondersteuning tot 25km/u, bij speedpedelecs ligt het vermogen van de motor hoger en haal je snelheden tot 45km/u.

De meeste producten binnen het assortiment van Joule werken met een Bosch of Shimano Steps systeem, beide middenmotoren. Ze zijn laag geplaatst voor optimale wendbaarheid en wegligging.

Gazelle elektrische fiets

 

2. Batterij: welke batterijcapaciteit past best bij je fietsgedrag?

Hoe ver je kan rijden met een elektrische fiets of anders gezegd de ‘actieradius’ van de batterij, hangt in grote mate af van twee factoren: de capaciteit van de fietsbatterij en je rijstijl.

De meeste elektrische fietsen komen in een 400Wh of 500Wh versie, maar hoeveel kilometer je ermee kan afleggen, is afhankelijk van de ondersteuning waarop je beroep doet. Hoe meer je zelf trapt, hoe minder kracht de batterij moet aanleveren en hoe verder je kan rijden met je elektrische fiets.

Welke batterijcapaciteit best past bij jouw fietsgedrag kan je testen aan de hand van deze calculator. Ontdek hier hoe je jouw fietsbatterij optimaal kan onderhouden om de levensduur te verlengen.

 

3. Welk soort fietsaandrijving kiezen?

De aandrijving van je fiets is het mechanisme waarmee de kracht op je pedalen wordt overgedragen op je fietswielen. Onze fietsen beschikken over een ketting- of riemaandrijving. De laatste jaren zijn fietsen met een riemaandrijving in opmars. De aloude ketting maakt plaats voor een riem.

De voordelen van riemaandrijving? Minder onderhoud en geen vette vingers, want smeren is niet nodig. Daarnaast is een riem ook een pak lichter dan een ketting, dus dat is meteen een paar gram uitgespaard. Een riem lijkt op het eerste zicht wat prijziger, maar gaat tot vier keer langer mee dan een ketting. Het is dus een investering die je op termijn kan terugverdienen.

 

4. Versnelling: naafversnelling of derailleur-systeem

Kies je voor een naafversnelling of een derailleur-systeem? Een naafversnelling is beter beschermd tegen defecten en vraagt minder onderhoud. Het is ook mogelijk om te schakelen vanuit stilstand. Een derailleursysteem vergt wat meer onderhoud, maar je hebt vaak een groter versnellingsbereik.

 

5. Ergonomie: een comfortabele fietservaring

Er zijn verschillende elementen die bijdragen tot een aangename fietservaring:

  • Vering: Met eenvering op de voorvork en/of zadelvering fiets je met gemak elke put of drempel over.
  • Fietshouding: Bij een sportief model ga je meer naar voor leunen, terwijl je bij een stadsfiets meer rechtop zit.
  • Framemaat: Voor het optimale comfort en rijplezier is de juiste framemaat van belang. Deze is afhankelijk van de binnenbeenlengte en kan gemakkelijk berekend worden met de Joule-framemaatcalculator.

 

6. Remmen: schijf- of velgremmen

Bij remmen heb je de keuze tussen schijf- of velgremmen. Schijfremmen zijn krachtiger en effectiever bij regen of sneeuw. Ze zijn duurder in aankoop maar gaan wel jaren mee.

 

Jouw elektrische fiets kiezen

Neem zeker een kijkje in ons aanbod (elektrische) fietsen, nu je weet waarop je moet letten. Graag advies op maat? Neem contact met ons op of stuur een mailtje naar collega's Bram en Elisa. Zij gaan graag samen met je op zoek naar de ideale fiets.

SHARE