Een gezonde geest in een gezond lichaam? Spring op je fiets!

 

Wie bewuster wil leven, kan grote sprongen maken door wat vaker te gaan fietsen. Het is namelijk de ideale manier om zowel fysiek als mentaal een boost te krijgen.

 

1108-Joule-lifestyle-WR-10

Wanneer je in het weekend in België de straat op gaat, zie je om de honderd meter een fenomeen dat je nergens ter wereld tegenkomt: wielertoeristen. Groepjes fietsers van alle leeftijden die er samen op uit trekken en de verste uithoeken van het land verkennen. Dat doen ze omdat het leuk is om tijd door te brengen met vrienden, maar ook om een andere reden: fietsen is gezond.

Om een metafoor te gebruiken die iedere Belg begrijpt: als je wekelijks 20 kilometer fietst, verbrand je genoeg energie om 11 pakken friet te verwerken. Geen wonder dat Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Frankrijk - goed voor 3.492 kilometer fietsen - continu moet eten!

Neem de fiets en leef langer

Het voelt dan ook vreemd dat we in het weekend massaal op de fiets springen, maar in de week de auto nemen. Experts zeggen namelijk dat het gezonder is om elke dag een beetje te bewegen dan eens per week in het rood te gaan op een training. De World Health Organization zet dan ook niet voor niets in op de fiets als vervoersmiddel:

 

Uit onderzoek van de WHO en de Economische Commissie voor Europa blijkt dat iedere dag twintig minuten fietsen je sterfterisico met tien procent kunnen verlagen. Daarnaast zou ook je 10 procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten en 30 procent minder op diabetes type 2. Bij wie met de fiets naar het werk gaat, is ook de kans op sterfte door kanker 30 procent lager.

In totaal worden er in België jaarlijks 1.294 vroegtijdige overlijdens vermeden doordat we zo veel fietsen - en dat kan stijgen als we nog meer mensen op de fiets krijgen.

Afbeelding1-1

Meer focus

Je gezondheid een boost geven door te fietsen gaat verder dan wat kilocalorieën verbranden. Doordat je meer tijd in de buitenlucht doorbrengt, verhoog je volgens wetenschappers je probleemoplossende vaardigheden en kan je beter omgaan met taken die een bepaalde focus vergen. Je bent dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezonder!

Door de dagelijkse file te vermijden, ben je op slag ook een pak stress kwijt. Meer dan 1 op de 7 Belgen zegt namelijk gestresseerd te zijn achter het stuur. Dat blijkt uit een onderzoek van La Fondation Vinci Autoroutes in 11 landen - waarvan geen enkel zo hoog scoort als België.

De combinatie van die fysieke en mentale effecten heeft uiteraard een impact. Wie meer beweegt, is minder ziek. Vooral bij wie zittend werk verricht is er een enorme correlatie met ziekteverzuim wanneer je wel of niet naar het werk fietst. Sportieve werknemers zijn jaarlijks gemiddeld 6 dagen minder afwezig dan wie niet aan sport doet. Daarnaast zijn ze ook productiever en gelukkiger.

Andere voordelen?

En dat is nog niet alles! Fietsleasing is niet enkel goed voor je gezondheid! Meer ontdekken? Lees dan onderstaande blogartikels over de financiële, ecologische en functionele voordelen!

Joule fietsleasing speed-pedelec

De voordelen van fietsleasing!

Bekijk ook even deze blog artikels over de andere voordelen van fietsleasing:

💶 Financieel: fietsleasing is goed voor je portemonnee

🌱 Ecologisch: fietsleasing en de groene voordelen

🕓 Functioneel: minder stress en sneller van A-Z

 

Wil je meer weten over hoe je een gezond lichaam én een gezonde geest kan krijgen door een fiets te leasen?

Contacteer vrijblijvend één van onze medewerkers. Dan leggen we het graag eens uit bij een koffie en 2 speculaasjes.

 

SHARE