De 6 voordelen van een bedrijfsfiets

 

De fiets als alternatief voor de bedrijfswagen óf als leuk extraatje, dat is punten scoren bij je personeel. Er zijn tal van voordelen bij een bedrijfsfiets. Wat zijn de voornaamste pluspunten van zo’n bedrijfsfiets? En hoe zit het praktisch in elkaar?

blog-bedrijfsfiets

De formule: fietsleasing of fietsaankoop

Bij het aanbieden van een (elektrische) bedrijfsfiets kan je kiezen voor een fietsleasing of een fietsaankoop.

  • Fietsleasing: je huurt (of leaset) een fiets op lange termijn inclusief een volledig servicepakket (onderhoud, pechbijstand en verzekeringen), en kan je de betaling spreiden in de tijd.
  • Fietsaankoop: je koopt de fiets. Je bent dan zelf ook volledig eigenaar van de fiets.

De voordelen van een bedrijfsfiets

1. 100% fiscaal aftrekbaar

Wanneer je een fiets – zowel na leasing als na aankoop – aan een werknemer ter beschikking stelt, en de werknemer gebruikt die fiets regelmatig voor woon-werkverkeer, is die fiets voor de volle 100% fiscaal aftrekbaar. Dat geldt zowel voor gewone fietsen als elektrische fietsen, inclusief niet-autonome speedpedelecs.

Krijgt je werknemer daarnaast ook een fietsvergoeding, dan kan ook die volledig afgetrokken worden. Het maximum vrijgestelde bedrag ligt vast op 0,25 euro per gefietste kilometer.

Niet alleen de fiets en fietsvergoeding, maar ook de onderhoudskosten zijn 100% aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor accessoires, zoals helmen, hangsloten, fluohesjes, kinderzitjes, enz.

Geen slechte deal. Ook niet voor de werknemer die geen voordeel van alle aard (VAA) zoals bij de wagen hoeft te betalen. De fiets wordt volledig vrijgesteld van inkomstenbelasting.

2. Geen sociale bijdragen

Indien je werknemer de fiets regelmatig gebruikt voor woon-werkverkeer, en je laat die werknemer de fiets betalen via het principe van loonruil, dan geldt deel van het loon niet als loonvoordeel waarop patronale RSZ-bijdragen betaald moeten worden.

Door die besparing terug te geven aan de werknemer via een investering in de fiets onder de vorm van een korting voor de werknemer, kan je als werkgever een volledig kostenneutraal fietsplan (eventueel met fietsvergoeding) opstellen.

Wordt de fiets door de werknemer uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen, dan zal deze wel als een loonvoordeel beschouwd worden en zullen er RSZ-bijdragen en belastingen van toepassing zijn.

3. Meer fiets = minder auto

Meer fietsen resulteert in minder auto’s op de baan en bijgevolg meer plaats op je parkeerterrein. Deze kost wordt vaak onderschat: per parkeerplaats leg je al snel 18.000 euro op jaarbasis op tafel. Dan mag er wel een kleine investering voor een fietsenstalling bij, niet?

4. Employer Branding

Het aanbieden van een bedrijfsfiets aan je werknemers maakt je imago als werkgever moderner, frisser en groener en dat draagt niet alleen bij tot een verhoogde retentiegraad, maar leidt ook tot aantrek van nieuwe werknemers. Je bedrijf krijgt een duurzaam karakter en zorgt ervoor dat je relevant blijft voor toekomstig talent.

5. De fietssnelweg: vlot van hub naar hub

De Vlaamse en Brusselse overheden zijn helemaal fan van de fiets. Het beste voorbeeld hiervan is het groeiend aantal fietssnelwegen. Een fietssnelweg biedt een kwaliteitsvolle fietsverbinding tussen steden, woongebieden en belangrijke tewerkstellingsplekken. Je kan de actieve en geplande fietssnelwegen online raadplegen.

fietssnelweg

6. Goede gezondheid, betere aanwezigheid en meer frieten

De dag beginnen met fietstochtje naar het werk geeft energie en een frisse neus. Daarnaast leidt het tot minder stress en heeft het een positieve impact op de conditie en gezondheid van de werknemers, een voordeel waarop de file rijdende collega’s enkel jaloers zullen zijn.

Mooi meegenomen: werknemers die drie keer per week drie kilometer afleggen met de fiets zijn jaarlijks gemiddeld één dag minder afwezig wegens ziekte dan hun autorijdende collega’s.

Nog een overtuigende reden: 20 kilometer per week op de fiets zorgt ervoor dat je 11 pakken friet uitzweet op jaarbasis. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken om een vettige vrijdag op het werk.

SHARE

Wil je meer weten over het financieel aspect van bedrijfsfietsen?